dijous, 26 d’octubre del 2017

Polipodiàcies

NOM CIENTÍFIC: Asplenium ruta-muraria
NOM VULGAR: Falzia blanca 
GÈNERE: Asplenium
FAMÍLIA: Polipodiàcies 
TIPUS PLANTA: Falguera
CURIOSITATS: És una planta que ha après a desenvolupar-se bé en murs de parets  calcàries, amb la qual cosa, les parets de pedra abandonades han estat un indret important en la seva colonització, Si aquests parets es troben inclinades al nord, millor que millor per la falzia la qual requereix certra hombra i humitat per a desenvolupar-se. La trobem especialment a l'hemisferi nord per indrets força frescals situats generalment per sobre els 800m. El nom de "Muraria" li ve degut a la predilecció que té la petita falguera per murs de pedra i parets. Sembla ser que presenta propietat medicinals i que antigament s'utilitzava per malalties relacionades amb la melsa, com a antitussigen, diürètic entre d'altres. 


IMATGE:





NOM CIENTÍFIC: Asplenium adiantum-nigrum
NOM VULGAR: Falzia negra 
GÈNERE: Asplenium
FAMÍLIA: Polipodiàcies 
TIPUS PLANTA: Falguera
CURIOSITATS: La podem trobar en alzinars i en roques en parets de pedra, és una petita falguera que no arriba a fer més de 30 cm d'alçada, és típica d'ambients més aviat de la terra baixa però que podem trobar en zones ombrívoles.

IMATGE:






NOM CIENTÍFIC: Pteridium aquilinum
NOM VULGAR: Falguera comuna / falguera de bosc / falguera aquilina
GÈNERE: Pteridium
FAMÍLIA: Polipodiàcies 
TIPUS PLANTA: Falguera
CURIOSITATS: Falguera que podem trobar en zones molt i molt concretes del municipi, concretament a les parts més altes i humides, obagues de boscos mixtes (caducifolis i perennes). No és gens freqüent al municipi ja que és pròpia d'ambients amb humitat constant i no és el cas general d'Oristà. Pot arribar a assolir alçades considerables, a la tardor la part aèria s'asseca i resta de color marró però realment la part vegetativa tornarà a donar lloc a noves frondes la primavera següent. Aquesta falguera té una àmplia representació a nivell mundial. El nom de "aquilinum" li ve donat precisament perquè la seva forma de les frondes recorda precisament a una àguila. 
IMATGE:







NOM CIENTÍFIC: Adiantum capillus-veneris
NOM VULGAR:Falzia vera
GÈNERE: Adiantum
FAMÍLIA: Polipodiàcies o adiantàcies
TIPUS PLANTA: Falguera
CURIOSITATS: Falguera que podem trobar en parets de fonts, en llocs molt humits. Forma una petita mata fràgil. Els sorus, al revers de la fulla es situen al marge de dalt de la fulla. de pecíol negrós. A part dels llocs humits li agrada la terra calcària i es situa generalment per sota dels 1000 metres d'altitud. 
IMATGE:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada