dijous, 28 de novembre del 2013

Ericàcies

NOM CIENTÍFIC: Arbutus unedo
NOM VULGAR: Cirerer d'arboç
GÈNERE: Arbutus
FAMÍLIA: Ericàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: arbre
PERIODE FLORAL: setembre-desembre
FORMA VITAL: Perenne, macrofaneròfit (faneròfit, planta normalment llenyosa amb les gemmes persistents situades per damunt dels 2 m d'alçada)
ALÇADA: 1-10 m
ALTITUD: 0-1000 m
ECOLOGIA: Es troba en llocs més aviat secs i assolellats, no és molt abundant. Conviu juntament amb pi blanc, alzines, es pot trobar en alguns vessants més secs, prop de camins... No és molt freqüent trobar aquest tipus d'arbre a Oristà. 
CURIOSITATS: Les fruites presenten una quantitat important de sucres. Antigament sembla ser que a la Península Ibèrica s’utilitzava per a l’obtenció de sucre. S’empra també per a la fabricació de conserves, melmelades i confitura.
La ingesta excessiva pot “embriagar” lleugerament ja que conté alcohol. Poden coexistir flors i fruits al mateix temps. A Líbia les arrels es fan servir per a tenyir de color vermell les pells. 
IMATGE: 





NOM CIENTÍFIC: Erica arborea
NOM VULGAR: Bruc boal
GÈNERE: Erica
FAMÍLIA: Ericàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: arbust
PERIODE FLORAL: febrer-maig
FORMA VITAL: Perenne, Macrofaneròfit: planta generalment llenyosa amb les gemmes persistents situades a més de 2 m.. d'alçada.
ALÇADA: 1-4 (7) m
ALTITUD: 0-1400 m
ECOLOGIA: Es troba en llocs assolellats, conviu juntament amb pi blanc, alzines (zones també seques). Precisa sòls rics en silici.
CURIOSITATS: És indicadora de sequedat, li agrada el calor i sòls àcids (silícics), profunds, de pH entre 3,5 i 5,5 i sòls pobres en nitrogen, per tant, no li agraden els sòls on hi ha presència de purins o bé amb una càrrega orgànica considerable.
IMATGE: 





NOM CIENTÍFIC: Erica multiflora
NOM VULGAR: Bruc d'hivern
GÈNERE: Erica
FAMÍLIA: Ericàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: arbust
PERIODE FLORAL: agost-gener
FORMA VITAL: Perenne, nanofaneròfit: planta generalemnt llenyosa amb les gemmes persistents situades a una alçada inferior a 2 m i superior a 40 cms.
ALÇADA: 1,2 m, 0,5-2(3) m
ALTITUD: 0-1200 m
ECOLOGIA: Es troba en zones molt seques, en bosc de pi blanc on forma part del sotabosc, es pot veure a la vora d'alguns camins. Forma mates importants. Precisa sòls rics en silici.
CURIOSITATS: És indicadora de sequedat, li agrada la calor i sòls profunds. 
IMATGE:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada