diumenge, 15 de juny del 2014

Cupressàcies

NOM CIENTÍFIC: Juniperus oxycedrus
NOM VULGAR: Càdec
GÈNERE: Juniperus
FAMÍLIA: Cupressàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/Gimnosperm
TIPUS PLANTA: arbust
PERIODE FLORAL: abril-maig
FORMA VITAL: Perenne, macrofaneròfit; faneròfit, planta normalment llenyosa amb les gemmes persistents situades per damunt dels 2 m d'alçada)
ALÇADA: 1-10 m
ALTITUD: 0-1500 m
ECOLOGIA: Es pot trobar en ambients assolellats i secs formant part de la comunitat de pi blanc, pinassa, alzines i roures.
CURIOSITATS: Prefereix sòls secs i assolellats. En veterinària s’emprava contra malalties cutànies del bestiar. També utilitzada com a antihelmíntica i purgant. Té propietats contra malalties de la pell. Pot viure entre 500 i 600 anys. 
IMATGE: 





NOM CIENTÍFIC: Cupressus sempervirens
NOM VULGAR: Xiprer
GÈNERE: Cupressus
FAMÍLIA: Cupressàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/Gimnosperm
TIPUS PLANTA: arbre
PERIODE FLORAL: març-abril
FORMA VITAL: Perenne
ALÇADA: fins a 30 m
ALTITUD: -
ECOLOGIA: Es troba de forma cultivada de manera que es pot veure al cementiri, a la plaça i en alguns horts. El seu origen és oriental amb procedència de Grècia i/o Turquia.
DISTRIBUCIÓ: Plurirregional
CURIOSITATS: Plantat als cementiris per la seva longevitat (pot arribar a 500 anys de vida). Actua també com a barrera contra el vent. Arbre que representa el símbol de la mort i que posseeix també propietats medicinals. Una de les principals virtuts medicinals és la capacitat de tractament de malalties de l’aparell circulatori i que sovint causen dolors a les extremitats inferiors. També presenta gran quantitat de tanins, els quals tenen la funció de fomentar la coagulació de la sang i per tant de curar les ferides. També és útil per a combatre la diarrea entre moltes altres propietats. 
IMATGE: 




NOM CIENTÍFIC: Juniperus communis, subsp: communis
NOM VULGAR: Ginebre
GÈNERE: Juniperus
FAMÍLIA: Cupressàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/Gimnosperm
TIPUS PLANTA: arbust
PERIODE FLORAL: març-maig
FORMA VITAL: Perenne, faneròfit; planta generalment llenyosa amb les gemmes persistents situades per damunt dels 40 cms d'alçada.
ALÇADA:0,5-15 m
ALTITUD: 20-2100 m
ECOLOGIA: Es troba en ambients més aviat ombrívols, formant part del sotabosc de molts pins, roures, alzines...
DISTRIBUCIÓ: Plurirregional
CURIOSITATS: El seu nom de "juniperus" procedeix del celta “Juneprus” el qual significa aspre i es deu al gust aspre del seu fruit. Sembla ser que posseeix moltes propietats medicinals descrites en l’antiguitat actuant contra la hipertensió, la gota, l’artritis, facilita la digestió, actua contra la bronquitis, el refredat, dermatitis, acné entre moltes d’altres.
IMATGE: 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada