dilluns, 21 d’abril del 2014

Cornàcies

NOM CIENTÍFIC: Cornus sanguinea
NOM VULGAR: Sanguinyol
GÈNERE: Cornus
FAMÍLIA: Cornàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: arbust
PERIODE FLORAL: abril-agost
FORMA VITAL: Macrofaneròfit.Caduc, planta generalemnt llenyosa amb les gemmes persistents situades per damunt els 2 m d'alçada.
ALÇADA: 1-4 m
ALTITUD: 0-1800 m
ECOLOGIA: Viu en ambients humits i ombrívols com la vora de moltes rieres, la Gavarresa, també en vores de camins... es troba moltes vegades formant part de bardissars on hi ha també heura, ridorta,  rouredes... És abundant, es pot considerar un petit arbret que li agrada l'ombra d'espècies de major port. Quan comença el fred es pot apreciar el color vermell-granatós de les fulles el qual el delata d'entre la multitud d'espècies.
CURIOSITATS: Els fruits són consumits per alguns mamífers i molts ocells. Presenta una fusta de qualitat excel·lent, dura i resistent. S’emprava per fer mànecs per utensilis i eines. Les branques primes eren apreciades per cistelleria. Es reprodueix per llavor i també a través de l’arrel, fet que provoca que sigui capaç d’ocupar grans àrees. Antigament se n’extreia un colorant natural de color vermell si bé es desconeix que fos a Oristà concretament.
IMATGE: 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada